Clean and Care
Vores Clean and Care guide giver dig tips, tricks og inspiration til hvordan du passer bedst på tøjet fra Cheeme, så vi sikrer at flest mulige kan bruge tøjet. Råddene skal hjælpe til at fremme holdbarheden på tøjet, og så er de også tilladt at anvende til de voksnes eget tøj.

Hvordan vasker man babytøj bedst?

Er du også i tvivl om hvordan man vasker babytøj på bedst mulig vis, så man sikrer at det bliver rent samtidigt med at man slider tøjet mindre og giver det længere holdbarhed? Hvis du kan svare ja til ovenstående, så følg med i vores guide til at vaske babytøj på bedst mulig vis.

Pletter


Enhver forælder ved at pletter er uundgåelige, da der kommer forskellige væsker ud af begge ender på deres baby. Ofte vil disse væsker medføre, at der kommer pletter på tøjet, som kan være genstridige at komme af med. Nedenfor er der en række gode råd til hvordan du kommer af med forskellige former for pletter.

Uheld i bleen

For at komme af med de genstridige pletter som afføring ofte vil medføre, så er det vigtigt at man tager action på dem så hurtigt som muligt, så de ikke når at tørre ind. Her vil det bedste være at sætte dem i blød i varmt vand, forbehandle dem med noget citronsaft eller lignende, og lade det side i 10-15 minutter. Derefter kan man bruge en tandbørste eller rengøringssvamp til at skrubbe området, så man fjerner mest muligt og derefter vaske tøjet.

Gylp og opkast

Der kan forekomme perioder hvor baby vil have en tendens til opkast og gylp, det forårsager ofte en gullig plet på tøjet, som kan være svær at komme af med. Her kan du med fordel ligge tøjet i blød i lunkent vant, derefter drysser du bagepulver på området og til sidst hælder du danskvand over området og skrubber pletten med en tandbørste eller rengøringssvamp. Du lader det sidde i 5-10 minutter og kan derefter vaske tøjet som normalt, og du skulle gerne undgå at der bliver efterladt en gul plet på tøjet.

Den rette temperatur når du vasker tøjetMange tror fejlagtigt, at babytøj skal vaskes ved høje temperaturer for at sikre at tøjet bliver ordentligt rent, det er dog ikke nødvendigvis helt sandt. I det meste vaskeanbefalingen i det meste tøj står der, at den anbefalede vasketemperatur er 40 grader varmt. Det gør sig også gældende for babytøj. Det er anbefalelsesværdigt fordi den lavere temperatur slider mindre på tøjet, og derved sikrer en længere holdbarhed.

Ofte behøver man blot at vaske helt nede på 30 grader, hvis der ikke er nogle pletter på tøjet. Hvis tøjet til gengæld har lidt gylp, opkast eller andre efterladenskaber på sig, så er det ofte helt fint blot at forbehandle pletten, og derefter smide det i en 40 graders vask. Det vil samtidigt spare dig penge og spare miljøet for unødvendigt energiforbrug. Undtagelsen til dette kan være hvis baby har været syg, og man derfor vil fjerne vira eller bakterier fra tøjet, eller hvis der har været et stort uheld og tøjet er MEGET pletfuldt.

Huskereglen for vasketemperaturen er derfor:
- 30 graders vask ved ingen pletter
- 40 graders vask ved mindre uheld + forbehandling af pletterne
- 60 graders vask ved større uheld + forbehandling af pletterne

Undgå kemikalier i babytøjet


Det man ønsker mindst af alt er, at ens barn skal blive udsat for kemikalier og i sidste ende udvikle allergener af kemikalierne. Derfor er alt tøj hos Cheeme nøje udvalgt, så alt er 100% økologisk certificeret, og derfor ikke indeholder spor af kemikalier.

Da vi i Cheeme familien deler vores tøj med andre, så ønsker vi også at bevare tøjet kemikaliefrit, og derfor anbefaler vi kraftigt at man vælger vaskemidler som er fri for parabener og parfume.
Her kan vi anbefale produkter, der er Svanemærkede, da det sikrer kvaliteten af produktet.

Et af de bedste produkter på markedet indenfor svanemærkede produkter til vask er KLAR, der har vundet flere priser som det bedste produkt.

Vi har derudover lavet et samarbejde med Do Lah der producerer håndlavede pletfjernere, som er en god hjælp i kampen mod genstridige pletter. Der medfølger en Do Lah Soap Bar i den første pakke du modtager i et abonnement hos Cheeme.

Vi anbefaler derudover, at man ikke bruger blødgørende midler i tøjvasken, da det også tilsætter kemikalier i tøjet, som vi ønsker at undgå. Alt tøj hos Cheeme er af højeste kvalitet, og det bør derfor ikke være nødvendigt at tilføje blødgørende midler, da tøjet i forvejen er blødt.

Man kan med fordel i stedet anvende lys lagereddike, der giver nogle af de samme effekter på tøjet som skyllemidler. Eddiken vil blødgøre tøjet, samtidigt med at det ikke indeholder parfume, som potentielt kan udvikle parfumeallergi hos baby. Derudover vil eddike løsne rester af gamle stoffer, hvilket gør det nemmere at vaske tøjet rent næste gang. Fordelen ved den lyse eddike er også, at den ikke skader farverne i tøjet, men i stedet er med til at forstærke farverne, der ofte kan falme lidt ved anvendelse af rengøringsmidler.

Tøj er ikke altid beskidt


En af de store udfordringer vi har med vores vaskeforbrug er, at vi ofte vasker tøjet for ofte, selvom tøjet i virkeligheden ikke har behov for det. Meget tøj kan blot hænges til udluftning på en tørresnor udenfor, og så vil luften friske tøjet op efter et par timer. Det hjælper tøjet til at holde længere, da man:

1) ikke vasker farverne ud af tøjet
2) bevarer blødheden i stoffet
3) ikke slider på tøjet fra maskinens tromle.

Det er derfor fordelagtigt blot at lufte tøjet når der ikke har været uheld ude.
Derudover giver det også god mening at vaske babytøj i hånden efter man har skiftet det. I stedet for at smide det i vasketøjskurven, og vente en uge på at der er nok af den samme slags vasketøj, så kan man med fordel vaske det op i hånden, og have det klar til brug igen dagen efter. Det behøver ikke at tage lang tid, og helt uden sæbe, at få vasket tøjet i hånden. Her vil man kunne rense tøjet uden kemikalier, og gøre det friskt igen til brug hurtigt efter.